Make-over hal: verlanglijstje

De eerste projecten zijn nog niet afgewerkt, maar toch ben ik alweer bezig met de volgende ruimte: onze inkomhal en gang. Een huis is nooit af zeker? 

Toen we het huis pas kochten, was één van de eerste dingen die we zeiden: het tapijt in de hal gaat er ooit uit! In de inkomhal en de aansluitende gang van de benedenverdieping ligt een ruw tapijt. Voordeel: het is warmer aan de voeten dan een tegelvloer en ook voor kleine kinderen is het fijner dan een tegelvloer (kwestie van minder hard te vallen enzo), maar kleine kindjes blijven niet klein en het tapijt en ik zijn ondertussen al lang geen vrienden meer. Enkele nadelen: alle pluisjes en haren en ander vuil blijft plakken door de ruwe structuur, het tapijt ligt tot aan onze voordeur, waardoor het vuil van buiten ook snel binnen is. Gelukkig hebben onze vrienden goede gewoontes en vegen ze hun voeten aan de deurmat en niet aan het tapijt! En het grootste nadeel: het is lelijk! Waarom is dat ding er dan nog niet uit? Omdat het goed vastgelijmd is aan de vloer die eronder zit en we weten helaas niet wat voor vloer dat is.

Wij hebben altijd een zwak gehad voor mooie patroontegelvloeren, zo van die oude vloeren met kleurtjes en tekeningen die je tegenkomt in oude boerderijen of schoolgebouwen. Toen ik onderstaande foto tegenkwam op de Instagrampagina van de Noorse @gratishaugen, had ik de perfecte vloer gevonden voor ons huis, zeker met onze zwarte en witte muren. 




Na een avondje googlen kwam ik uit bij het Huis van Haaz, een bedrijfje uit Kontich dat onder andere cementtegels en natuurverven aanbiedt en voor wie de producten in de eerste plaats authentiek, ecologisch en handgemaakt moeten zijn. In hun uitgebreide collectie cementtegels zaten dus ook de onderstaande tegeltjes. En misschien niet onbelangrijk: je kan kiezen tussen cementtegels, die worden handgemaakt en zijn meer dan 1cm dik. Je kan ze dus niet zomaar in de plaats van een andere vloer leggen zonder rekening te houden met het hoogteverschil. Een perfect alternatief zijn keramische patroontegels. Die worden machinaal gemaakt en zijn even dik als standaard keramische tegels. Aangezien wij niet wisten wat er zich onder het tapijt bevond, waren die laatste voor ons de beste optie. De mooie tegels werden op het verlanglijstje gezet. 

Nu komen we dus terug bij het eerder genoemde probleem: wat ligt er onder het tapijt? Neem daarbij nog eens het feit dat mijn wederhelft het niet zo zag zitten om de halve benedenverdieping te veranderen in een zandbak als we erachter kwamen dat er nog een vloer onder lag die eruit zou moeten. Mijn idee van de perfecte vloer leek dus opeens heel erg ver weg.

Maar ik ben onmiddelijk op zoek gegaan naar alternatieven! Misschien kunnen we een oplossing vinden waarbij we enkele het tapijt moeten verwijderen en dan een andere vloerbekleding erover kunnen leggen? Zo kwam ik uit bij vinylvloer. Erg mooi, makkelijk in onderhoud en niet te duur. Onder andere bij Kwantum en Carpet Right heb je mooie collecties. Na een bezoekje aan de winkel bleek een vinylvloer met patroon voor ons niet ideaal, aangezien onze hal een hoekje om gaat en je vinyl in één grote rol moet kopen. We zouden dus moeten knippen en plakken en dat zou je altijd zien aan de vloer.


    
Vinyl Evaro Blauw - Kwantum
Vinyl Santa Fe Grijs Wit - Kwantum
           

Markyta - Ikea
Verder zoeken dus. Tot ik op een bepaald moment bij Ikea Nederland vloer- en wandtegel Markyta tegenkwam. Ze is gemaakt van polypropeen, een kunststof, en kan gemakkelijk gelijmd en aan elkaar vastgeklikt worden op een bestaande vloer. De perfecte oplossing! Deze vloer is op dit moment enkel verkrijgbaar in de vestigingen van Ikea Nederland. België volgt hopelijk ook snel. Ons besluit staat ondertussen vast en er wordt zoveel mogelijk gespaard zodat we zo snel mogelijk onze harige vriend kunnen vervangen door deze schoonheid!


Reacties