De zoektocht naar ons droomhuis

Huren of kopen? Bouwen of renoveren? Een instapklare woning kopen? Dat zijn maar enkele vragen die je je kan stellen als je besluit om samen (of alleen) de volgende belangrijke stap te zetten. Voor ons was de keuze snel gemaakt: wij wilden een instapklare woning kopen met niet te veel opknapwerk. Hoewel we allebei wel houden van een uitdaging en een goed team zouden vormen, waren er een aantal redenen dat we een verbouwing niet zagen zitten: budget, tijd, kleine kinderen,... Voor ons geen optie dus. En dus begon onze zoektocht.

Bij het ingeven van de zoekcriteria stond het aantal slaapkamers bij ons op de eerste plaats. Mijn twee pluskinderen, Demi en Alex, verblijven om de andere week een volledige week bij ons. We vonden het belangrijk dat zij ook een eigen plekje zouden hebben in het nieuwe huis. Onze dochter Féline was op dat moment zes maanden en we hoopten dat er nog een tweede (eigenlijk vierde dus) kindje ons gezin compleet zou maken. Met andere woorden, als we iedereen zijn eigen slaapkamer wilden geven, hadden we een huis nodig met vijf slaapkamers. We kwamen er al snel achter dat er niet veel woningen te koop staan met vijf slaapkamers. Daarnaast stuitten we op een tweede probleem: de prijs. Een afgewerkt huis met vijf volwaardige slaapkamers en een badkamer en/of keuken waar niet te veel werk aan zijn heeft vaak ook een hoog prijskaartje. Als je dezelfde ruimte wilt voor minder geld, moet je bereid zijn om serieuze verbouwingen te doen. En net dat zagen wij niet zitten met kleine kinderen in huis. Onze oplossing? Ook woningen met 3 slaapkamers bekijken en op zoek gaan naar oplossingen zodat er wel voldoende ruimte zou zijn. 


Toen we tweeënhalf jaar geleden de eerste keer gingen kijken naar onze huidige woning, hadden we allebei onmiddellijk een klik. We waren al enkele huizen gaan bezichtigen, maar er was altijd wel iets waardoor we niet overtuigd waren: een vreemde indeling, een te kleine tuin, een te drukke straat, .... . Tot we dus bij dit huis binnenstapten, dat toen leeg stond. Heerlijk vond ik dat, die lege ruimtes. In mijn hoofd zag ik onmiddellijk waar onze eettafel en zetel zouden staan, waar de speelkamer van de kinderen zou komen en wie waar zou slapen. Ik was op slag verliefd op de parketvloer in de woonkamer en veranda, die in combinatie met de zwartgeverfde muren, hoge ramen en lange witte gordijnen een stoer maar gezellig geheel vormden. Officieel had dit huis maar drie slaapkamers, maar we hadden opgemerkt dat één van de slaapkamers op de bovenverdieping groot genoeg was om twee slaapkamers van te maken. Een andere ruimte beneden was op dat moment in gebruik als grote dressing. Op zich ook heel erg leuk, en ik heb er ook meer dan een jaar goed gebruik van gemaakt, maar die kamer is nu de slaapkamer van Jules geworden. Een projectje van Peter (voor de werken) en mezelf (inrichting) waar we allebei heel trots op zijn. (Zie blogpost 'Jules' kamertje').




Ondertussen wonen we hier al twee jaar en ik durf oprecht te zeggen dat we hier heel graag wonen. Natuurlijk zijn er bij een koophuis ook altijd projectjes en is de inrichting nooit helemaal af. Zo gaan we volgend jaar bijvoorbeeld eindelijk de grote slaapkamer boven ombouwen tot twee kleinere slaapkamers en krijgt ook Féline haar kamertje boven een grondige make-over. Nog een paar dingen op mijn verlanglijstje: een nieuwe patroontegelvloer in de hal, inbouwkasten in de berging en onder het schuine dak, een nieuwe speelhoek voor de kinderen en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. Alles op zijn tijd, nog even sparen en ondertussen maar inspiratieboards maken op Pinterest!

Reacties